kolmapäev, 13. november 2019

Esimene päev Karutapja maal ehk Liepājas.

Liepāja

Kas tead, kus asub selline linn nagu Liepāja? Ei! Mina ka ei teadnud, nii olingi nõus, kui kevadel pakuti, et Riiast veidi edasi asub selline linn nagu Liepāja ja seal on kool, Liepājas Valsts Tehnikums, kus samuti õpetatakse õmblemist, erialaks on rätsep-stilist 4 tase. Asusin siis antud kontaktiga sidet looma ja kõik sujus, sai kokku lepitud aeg, millal võib teele asuda ning nii kooli kui sealseid erialaga seotuid ettevõtteid külastada. Sel hetkel meenus mulle, et vaataks õige järgi, kus asub see armas mereäärne linnake, millest mulle räägiti. Minu hämmastuseks sain teada, et sinna Tartust võtab sõit aega veidi üle 6 tunni, seda loomulikult autoga, võid sõita ka Tallinnast lennukiga :) Täiesti usukumatu, aga see armas mereäärne linn asub üsna Leedu piiri ääres ja meenutab oma olemuselt veidi meie Pärnut. Linn, kus saad liikuda igale poole jalgsi, kui on veidi aega ja kaunist ilma. Ja meretuulega on õhus tunda soolakat hõngu.
Liepājas Valsts Tehnikums http://www.lvt.lv/ võtab mind vastu oma uue renoveeritud majaga. Kooli jõudes, näen ringi siblivaid õpilasi ja sekka mõned õpetajad, kes kiirustavad igaüks omateed. Kostab koolikell ja korraga on koridorid tühjad, kõik on kadunud klassiruumidesse. Mind ootab Ligita Reimane, metoodik- karjääri konsultant ja ühtlasi ka õmblusosakonna juhataja. Kooliga tutvudes saan teada, et koolis õpib 1300 õpilast  ja õpetatakse 24 eriala ehk siis poole väiksem kool kui meil Tartus. Õmblusklassid on sisustatud väga moodasalt, peamiselt kasutatakse JUKI seadmeid, kuna need võimaldavad õmmelda õhukesi materjale ja seega on neil võimalus õmmelda pesu. Esindatud on kõik seadmed, mida pesu tootmiseks vaja läheb, isegi on olemas riilimasin. Esindatud on ka  juurdelõikusseadmed nagu liikuva lintnoaga statsionaarne- ja jäigalt kinnitatud noaga juurdelõikusmasin.




Koolis kehtib põhimõte, et õppeklassides olevad seadmed peavad olema kõige paremad ja
uuemad, et lõpetajad, kes asuvad tööle, saaksid tööl olla edumeelsed ja oskajad. Seadmed on saadud läbi projektide ja võimaldatud selleks, et säilitada juurdekasvu õmblejate näol. Läti on tuntud ka, kui aluspesu tootja maa. 

Selleks päevaks saab kooli tutvustusega ühele poole ja lepime Ligitaga kokku õhtuse kohtumise hotelli ees, et minna vaatama Isamaakaitsjate auks korraldatavat mälestusetendust ja sellele järgnevat tõrvikutega rongkäiku. Sel aastal tähistatakse 100 aasta möödumist Bermonti vägede võidu saavutamisest ja sündmuse mälestamise traditsioonina peetakse 11. novembril üle kogu riigi tõrvikurongkäike. Ligita sõnul on Lāčplēsis´se ehk "Karutapja" päeva tähistamine Liepājas erilisel kohal, kohalikud inimesed peavad seda auks, et ikka ja jälle tulla kokku ja mälestada hukkunuid. Kuigi kõik toimub läti keeles, nii laulud, kui ette loetud katked kirjadest, mida saatis 15. aastane noormees oma kallimale Riia linna kaitstes, siiski tundub mulle hetkel, et mõistan kõike. Ilmselt tuleb see kaasa meie DNA koodiga, sest oleme ju ka meie eestlased ennast kord vabaks võidelnud. On meilgi kõigil omad jutud, meenutused ja mälestused. Lauludest ja tantsudest rääkimata.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar