neljapäev, 14. november 2019

Lauma Fabrics ja koostöö kooliga

Tänane päev algab ettevõtte külastusest. Tehas asub koolist vaid 200 m kaugusel. Ligita räägib headest suhetest ja suurest toetusest, mida materjali näol tehasest saadakse, samas ütleb ka, et nad on õpilastele nõudmise teinud, et minimaalselt kolm nädalat ollakse praktikal tehases, sest sealt tuleb täpsus, kiirus ja oskused.
Lauma Fabrics, on tootmistehas, mille tootmispindala on maailmas 10 kohal ja hõlmab enda all 10 jalgpalli suurust maaala, mastaapsusest rääkida, siis 9. kohal on Boeing´u tehas, kus toodetakse lennukeid.
Oma hiigelaegadel oli tehases tööl 5000 inimest, Sellel maalal oli kõik vajalik tööliste jaoks loodud, siin oli toidupood, kolm sööklat, kaks raamatukogu, arstiabi, ühesõnaga kõik, mis aitaks inimesel püsida tootmise juures ja teha mugavaks igapäeva toimingud.

Tänapäeval on aga asjalood sellised, et kanga tootmine võtab enda alla kogu pindalast vaid veerandi, ülejäänud tehase ruumid on välja renditud või seisavad tühjana.

Alljärgnevad pildid on võetud internetist, kuna tootmine on salastatud ja sees pilte teha ei lubatud.


Tootmine on ülivõimas. Kangaid mida seal toodetakse katsetakase läbi kohalikus laboratooriumis, kus töötatakse välja ka värvid, millega nii kangaid kui kumme, paelu ja muud pesu juurde käivat tarviliku pudukaupa värvitakse.
Kangad toodetakse valged ja värvitakse vastavalt soovile. Pitse toodetakse erinevaid värve ja mustreid nii palju korraga, et silme eest võtab kirjuks. On seadmeid, mida kontrollib inimene ja uuematel seadmetel on robotsilm kontrollijaks, kõik defektid eemaldatakse ja antakse kvaliteedi suhtes võimalikust parim.
Kummi ja paela tootmise tsehhis käib töö ööpäeva ringselt ehk kolmes vahetuses, sest seadmeid seisma jätta pole soovitav, neid olevat taaskäivitada keeruline.
Jutust jääb kõrvu, et raske on hoida ennast veepeal, kuna aasiast tulev kaup uputab maailma, kõrvu jääb kõlama ka lause, et kuigi aasias ei kehti euro normid, siis kahjuks hinna soodsuse tõttu ostetakse sealt kaupa, mis ei pruugi olla meie tervisele ohutu, see-eest on aga soodne. Jääb üle vaid loota inimeste teadlikusele.
Lahkume ettevõttest ja sees on kummaline tunne, kunagist hiilgust  püüatakse elus hoida, hoolimata kõigest. Kuigi siia on jäänud veel vaid eksperimentaaltootmine ja kogutoodang toodetakse juba Valgevenes, siis siiski ei kaota omanikud lootust, et kord saab tootmine koju tagasi toodud, sellest ka pidev koostöö kooliga. Minul jääb loota ja soovida vaid head jaksu neile ja unistuste täitumist.
Kuna eilne õhtu venis pikale, siis täna peale lõunat saan vaba aja linnaga tutvusmiseks. Kuigi sajab vihma, otsustan jalutada linna ja külastada muuseumi, kus üleval Aleksandr Vassiljevi näitus möödunud sajandi II maailmasõja aja moest aastatest 1938-1945, näitusel on püütud saavutada ka selle aja keskkonda. Alljärgnevad pildid vast suudavad seda veidi Teieni tuua.
Hommikumantel on valmistatud kuusnurksetest kangatükkidest, ilmselt kanga puuduse tõttu ja kogu hommikumantel oli õmmeldud käsitsi.



Mustal pitskleidil on peale tikitud litritega lilleõied.
Sinisel kleidil päritest tikand, mis jätab mulje, et tegu on jaki ja seelikuga


















Eva Browni kleit


kleidil on kangast nööpaugud
Juhin tähelepanu asjaolule, et alloleval kleidil on nööpaugud töödeldud kangaga!

Õhtu lõppedes külastan kohalikku spa keskust, et ikka päriselt soe endasse tagasi saada saunast sauna käies 😀  Soovitan soojalt, pilet kogu keskuse külastamiseks maksab 12 eur, küll aga pead teadma, et rätik tuleb endal kaasa võtta. Infot leiad siit https://loc.lv/lv/baseins-spa/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar